Csatornafejlesztés négy Fejér megyei településen
 Csatornafejlesztés négy Fejér megyei településen
 
 2011.12.21.
 

Elkészült Fejér megyében egy négy települést érintő - Székesfehérvár, Pátka, Pákozd és Seregélyes - nettó 8,57 milliárd forintos beruházással megvalósuló csatornahálózat négy kilométeres szakasza, megtörtént az első rész-műszaki átadás - mondta el Hullay Gyula projektmenedzser.

 

    A hálózat Székesfehérvár még csatornázatlan területein, valamint a Velencei-tó fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén fekvő Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen keletkező szennyvizet gyűjti össze és a székesfehérvári szennyvíztisztító telepre szállítja. A szennyvízhálózat elsőként Székesfehérvár 16 utcájában készült el, s 185 ingatlan számára teremt rákötési lehetőséget.

    A teljes beruházással a jövő év végére végeznek, s eredményeként 2012 októberéig a négy településen összesen 6744 háztartás csatlakozhat rá folyamatosan az épülő szennyvízhálózatra. A jövő év végére így teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen pedig kiépül a csatornahálózat. 

    A projekt megvalósítását 6,43 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja)KEOP). Az összegből 5,47 milliárd forint európai uniós, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési forrásból származik. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot önerőként biztosította a négy érintett önkormányzat. 

    A beruházás kivitelezési munkái a tavasszal kezdődtek meg. Azóta a csőhálózat több mint hatvan százalékát lefektették, s a folyamatosan történő minőségellenőrzést, műszaki átadást és üzembe helyezést követően adják majd át rákötésre az egyes csatornaszakaszokat. 

    A projekt keretében 149 kilométer gravitációs csatornát és 41 kilométer nyomóvezetéket fektetnek le, 26 települési, illetve településközi átemelőt és 214 házi átemelőt építenek, s több, az újonnan bekötött területekről érkező szennyvizet fogadó csatornát, főgyűjtőt újítanak fel. 

    Az építők az ünnepek idejére leállnak a munkálatokkal, s ha az időjárás lehetővé teszi január 9-től dolgoznak újra.

MTI

 
2011.12.23. 14:26
Vissza