Csatornafejlesztés négy Fejér megyei településen

Csatornafejlesztés négy Fejér megyei településen

 

A hálózat Székesfehérvár még csatornázatlan területein, valamint a Velencei-tó fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén fekvő Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen keletkező szennyvizet gyűjti össze és a székesfehérvári szennyvíztisztító telepre szállítja.

 
 
Forrás: 

MTI

2011-12-21 07:34

 

Elkészült Fejér megyében egy négy települést érintő, nettó 8,57 milliárd forintos beruházással megvalósuló csatornahálózat négy kilométeres szakasza, megtörtént az első rész-műszaki átadás - mondta el Hullay Gyula projektmenedzser az MTI-nek kedden.

A hálózat Székesfehérvár még csatornázatlan területein, valamint a Velencei-tó fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén fekvő Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen keletkező szennyvizet gyűjti össze és a székesfehérvári szennyvíztisztító telepre szállítja. A szennyvízhálózat elsőként Székesfehérvár 16 utcájában készült el, s 185 ingatlan számára teremt rákötési lehetőséget.

A teljes beruházással a jövő év végére végeznek, s eredményeként 2012 októberéig a négy településen összesen 6744 háztartás csatlakozhat rá folyamatosan az épülő szennyvízhálózatra. A jövő év végére így teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen pedig kiépül a csatornahálózat.

A projekt megvalósítását 6,43 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja)KEOP). Az összegből 5,47 milliárd forint európai uniós, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési forrásból származik. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot önerőként biztosította a négy érintett önkormányzat.

A beruházás kivitelezési munkái a tavasszal kezdődtek meg. Azóta a csőhálózat több mint hatvan százalékát lefektették, s a folyamatosan történő minőségellenőrzést, műszaki átadást és üzembe helyezést követően adják majd át rákötésre az egyes csatornaszakaszokat.

A projekt keretében 149 kilométer gravitációs csatornát és 41 kilométer nyomóvezetéket fektetnek le, 26 települési, illetve településközi átemelőt és 214 házi átemelőt építenek, s több, az újonnan bekötött területekről érkező szennyvizet fogadó csatornát, főgyűjtőt újítanak fel.

Az építők az ünnepek idejére leállnak a munkálatokkal, s ha az időjárás lehetővé teszi január 9-től dolgoznak újra.

Forrás: http://fehervaronline.hu/fejer-megye/2011/12/21/csatornafejlesztes-negy-fejer-megyei-telepulesen.html

 
2011.12.23. 14:36
Vissza