EU-támogatással szennyvízhálózat épül Székesfehérváron és környékén
EU-támogatással szennyvízhálózat épül Székesfehérváron és környékén 
 
 
Székesfehérvár, 2011. november 15., kedd (MTI) - Elkészült a   Székesfehérvár csatornázatlan területein, valamint Pákozd, Pátka és Seregélyes községben megvalósuló szennyvízcsatorna-hálózat 40 százaléka, a projekt több mint 8,5 milliárd forint összköltséggel, európai uniós támogatással készül - mondta el az MTI-nek kedden a projekt menedzsere.
Hullay Gyula tájékoztatása szerint az összesen 180 kilométer megépítendő csatornából 72 kilométernyit már lefektettek. A teljes rendszert várhatóan 2012 végén állítják üzembe. 
A projekt megvalósításához 6,43 milliárd forint támogatást nyújt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP), amelyből 5,47 milliárd forint európai uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy érintett önkormányzat önerőként biztosítja.
Miután a projektben résztvevő települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén vannak, a tó vízminőségének megóvása végett különösen fontos a keletkező szennyvizek összegyűjtése, elszállítása és kezelése. Az utóbbit a székesfehérvári központi szennyvíztisztító telepen végzik majd el. 
A munkálatok során mintegy 149 kilométer gravitációs csatornát és 41 kilométernyi főnyomóvezetéket fektetnek le, 26 települési, illetve településközi átemelőt és 214 házi átemelőt építenek. 
A beruházás a négy településen összesen 6744 háztartás számára teszi lehetővé a szennyvízhálózatra csatlakozást. 
A munkálatok során azokon a területeken, ahol megtörtént a lefektetett csatorna minőségellenőrzése, folyamatosan helyreállítják a csőfektetési munkák során felbontott útburkolatot.
MTI 2011. november 15., kedd 17:18
 
2011.11.22. 10:42
Vissza