Jelentős előrehaladás csatornafektetésben, hajrázás úthelyreállításban
Jelentős előrehaladás csatornafektetésben, hajrázás úthelyreállításban
 

FMH - A téli fagyok miatt hamarosan le kell állni a munkálatokkal a Pákozdot, Pátkát, Seregélyest, illetve Székesfehérvár egy részét érintő csatornázási projektben. A készültség mára mintegy 40 százalékos, jövő év végére kell elkészülnie.

 

2011. november. 15. kedd | Szerző: fmh.hu

Az egyre hidegebb idő, a fagy tempósabb munkára készteti a székesfehérvári csatornaprojekt kivitelezőit ezekben a hetekben. Mivel az időjárástól függően december elejétől vagy közepétől előreláthatóan január közepéig kénytelenek leállni a munkákkal, az építőknek most hajrázniuk kell az utak ideiglenes helyreállításával. A csatornafektetésben jelentős előrehaladás történt, amelyhez a hosszan tartó jó idő is hozzájárult. A készültség mára mintegy 40 százalékos, az összesen 180 kilométernyi megépítendő csatornából idáig 72 kilométer készült el – számolt be sajtóközleményében a Székesfehérvár Város és Térsége Szennyvízcsatorna Hálózat Bővítési Önkormányzati Társulás.

Az uniós és hazai forrásból támogatott beruházással a jövő év végére teljes mértékben megoldódnak Pákozd, Pátka és Seregélyes szennyvízgondjai, és Székesfehérvár csatornázottsága is száz százalékossá válik. Az építők a kemény tél beállta előtt egyszerre több helyszínen dolgoznak nagy erőkkel. A tavasszal megkezdett csőfektetési munkák során felbontott útburkolatokat az állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az önkormányzati utakért felelős Közlekedési Iroda előírásai szerint kell helyreállítaniuk a kivitelezőknek, a főútvonalakon és a mellékutcákban egyaránt.

Erre ott kerülhet sor, ahol a lefektetett csatorna minőségellenőrzése – víztartási próbák, kamerás ellenőrzés és tömörségvizsgálatok – megtörtént. Az előírások nemcsak a burkolat-helyreállítás módjára térnek ki, hanem arra is, hogy mikor végezhetők a munkák, erős mínuszokban ugyanis sem betonozni, sem aszfaltozni nem lehet. A helyreállítás minőségét, a hatóságok szigorúan ellenőrzik.

A székesfehérvári Béla úton már végeztek az építők az ún. sávos-vállas úthelyreállítással, amit az érintett szakaszon tavasszal teljes szélességű kopóréteg építése követ. A Kisfalud és Ráchegy városrészekre kiadott közútkezelői engedély alapján november 30-ig kell készen lennie az ideiglenes helyreállításnak.

A beruházás végéig, jövő év októberéig egyébként 6744 háztartás számára nyílik meg a bekötés lehetősége. Megkezdték az üzembe helyezhető szakaszok felülvizsgálatát, s amint ez lezárul, megtörténhetnek a műszaki rész-átadások – ezek eredményének ismeretében értesítik a lakosságot a rákötéssel kapcsolatos tudnivalókról. A rákötések szakaszosan történhetnek; fontos megemlíteni, hogy az úthelyreállítás nem jelenti automatikusan a csatornahálózat üzembe helyezését, tehát az engedély nélküli, idő előtti rákötések szabálytalannak minősülnek, hátráltatják az üzembe helyezést és többletköltséggel járnak, amit a szabálytalankodóknak kell viselniük.

A projekt tervezett nettó összköltsége 8,57 milliárd forint. A projekttámogatás becsült mértéke 75,49%. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást nyújt, amelyből 5,47 milliárd forint európai uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja. A befejezés, üzembe helyezés várható időpontja 2012 vége.

 

Forrás: http://fmh.hu/fooldal-legfrissebb/20111115_hajrazas_uthelyreallitasban


 
2011.11.24. 18:51
Vissza