Sajtóközlemény 2011.11.15.

Jó tempóban haladnak az építők a csatornafektetéssel

Ahol lehet, a tél beállta előtt megtörténik az útak ideiglenes helyreállítása – hajráznak Kisfaludon, Ráchegyen

 
 

 

2011. november 15., Székesfehérvár Erősebb tempóra készteti a székesfehérvári csatornaprojekt kivitelezőit ezekben a hetekben a komolyabb téli fagyok közeledte. Mivel az időjárástól függően december elején-közepén – előre láthatóan január közepéig – kénytelenek leállni a munkákkal, az építőknek most hajrázniuk kell az útak ideiglenes helyreállításával. A hosszan tartó jó idő is segített abban, hogy jelentős előrehaladás történjen a csatornafektetésben: a készültség mára mintegy 40 százalékos, az összesen 180 kilométernyi megépítendő csatornából idáig 72 kilométer készült el.  

 

A jövő év végére teljes mértékben megoldódnak Pákozd, Pátka és Seregélyes szennyvízgondjai, és Székesfehérvár csatornázottsága is száz százalékossá válik abban az Európai Unió által támogatott fejlesztési projektben, amelyben a kemény tél beállta előtt egyszerre több helyszínen is nagy erőkkel dolgoznak az építők. A tavasszal megkezdett csőfektetési munkák során felbontott útburkolatokat az állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az önkormányzati utakért felelős Közlekedésiési Iroda előírásai szerint kell helyreállítaniuk a kivitelezőknek, a főútvonalakon és a mellékutcákban egyaránt.

 

Erre ott kerülhet sor, ahol a lefektetett csatorna minőségellenőrzése – víztartási próbák, kamerás ellenőrzés és tömörségvizsgálatok – megtörténténtek.. Az előírások nemcsak a burkolat-helyreállítás módjára térnek ki, hanem arra is, hogy mikor végezhetők a munkák, erős mínuszokban ugyanis sem betonozni, sem aszfaltozni nem lehet. A helyreállítás minőségét, a hatóságok szigorúan ellenőrzik. A kivitelezőnek egyébként úgy kell ütemeznie az utakon zajló munkákat, hogy a téli időjárásból adódó nehézségeket tovább ne fokozza, a hó eltakarítást ne akadályozza.

 

A székesfehérvári Béla úton már végeztek az építők az ún. sávos-vállas úthelyreállítással, amit az érintett szakaszon tavasszal teljes szélességű kopóréteg építése követ. Kisfalud és Ráchegy városrészekre kiadott közútkezelői engedély alapján november 30-ig kell készen lennie az ideiglenes helyreállításnak.

 

A hálózat kiépítése és a burkolatok rendbetétele nem kis feladatot ró a kivitelezőkre: a bővítés összesen 148,8 km gravitációs csatornát jelent. A projekt kivitelezésén dolgozó, a munkát közbeszerzéssel elnyert KSZ 2010 Konzorciumnak – amelynek tagjai a KÖZGÉP Zrt. és a Szabadics Zrt. – emellett összesen még 41 kilométernyi nyomóvezetéket is le kell fektetnie a projekt során.

 

A beruházás végéig, jövő év októberéig egyébként 6744 háztartás számára nyílik meg a bekötés lehetősége. Megkezdték az üzembe helyezhető szakaszok felülvizsgálatát, amint ez lezárul, megtörténhetnek a műszaki rész-átadások – ezek eredményének ismeretében értesítik a lakosságot a rákötéssel kapcsolatos tudnivalókról. A rákötések szakaszosan történhetnek; fontos megemlíteni, hogy az úthelyreállítás nem jelenti automatikusan a csatornahálózat üzembe helyezését, tehát az engedély nélküli, idő előtti rákötések szabálytalannak minősülnek, hátráltatják az üzembe helyezést és többletköltséggel járnak, amit a szabálytalankodóknak kell viselniük.

 

A környezetvédelmi fejlesztési projekt a Székesfehérvár és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Székesfehérvár még csatornázatlan területei, valamint a környező települések, Pátka, Pákozd és Seregélyes tartoznak. A települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A beruházás eredményeképpen javul a Velencei-tó és a felszín alatti vizek minősége.

 

A projekt hosszú távon körülbelül 20 és fél ezer lakos javát fogja szolgálni abból a mintegy 114 ezerből, akik az érintett településeken és csatornabekötéssel rendelkeznek majd. A településeken keletkező szennyvizeket a szennyvízcsatorna-rendszer a meglévő székesfehérvári központi szennyvíztisztító-telepre vezeti. A szennyvíztisztító-telep megfelelő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a fogadott többletet biztonságosan, az előírásoknak megfelelően megtisztítsa, és a keletkező szennyvíziszapot kezelje.

 

A projekt tervezett nettó összköltsége 8,57 milliárd forint. A projekttámogatás becsült mértéke 75,49%. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást nyújt, amelyből 5,47 milliárd forint európai uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja. A befejezés, üzembe helyezés várható időpontja 2012 vége.

 

A projekt keretében megvalósított létesítmények Pákozd, Pátka, Seregélyes és Székesfehérvár önkormányzatának 100%-os tulajdonába kerülnek.

 

 

További információ:

Hullay Gyula projektmenedzser

Tel.: 30/9390-444

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

 

 

 
2011.11.24. 10:12
Vissza