Szakaszos félpályás lezárások a csatornaprojekt utáni úthelyreállítások miatt
Szakaszos félpályás lezárások a csatornaprojekt utáni úthelyreállítások miatt 
 
Székesfehérvár - A projektgazda szerint jó ütemben, félpályás lezárásokkal zajlanak az úthelyreállítások a Székesfehérvár és Térsége csatornaprojektben, a közlekedőknek azonban Fehérváron, Pákozdon és Seregélyesen forgalomkorlátozásra kell számítani.
 

2012. május. 15. kedd | Szerző: fmh.hu

 

Ez év októberére - ha a további munkálatokat semmi nem hátráltatja - a tervek szerint teljes mértékben megoldódnak Pákozd, Pátka, Seregélyes szennyvízgondjai, és Székesfehérvár csatornázottsága is száz százalékossá válik. Az Európai Unió által is támogatott fejlesztési projektben a 2011 decemberének végén megtörtént első rész-műszaki átadást és üzembe helyezés óta több utcában - Kisfaludon, Öreghegyen - elkészültek és bekötésre alkalmassá váltak a csatornahálózat egyes részei.

A csatornaépítés befejező szakasza a kényszerű bontások utáni úthelyreállítás. A múlt év tavaszán megkezdett csőfektetési munkák során felbontott útburkolatokat az állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az önkormányzati utakért felelős Közlekedési Iroda előírásai szerint kell helyreállítaniuk a kivitelezőknek, a főútvonalakon és a mellékutcákban egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkálatok több helyen lassítják a közlekedést, az autósok türelmét kérik (Fotó: FMH-illusztráció)

 

Erre ott kerülhet sor, ahol a lefektetett csatorna minőségellenőrzése – víztartási próbák, kamerás ellenőrzés és tömörségvizsgálatok – megtörténtek. Az előírások nemcsak a burkolat-helyreállítás módjára térnek ki, hanem arra is, hogy mikor végezhetők a munkák. A helyreállítás minőségét a hatóságok szigorúan ellenőrzik. A kivitelezőnek úgy kell ütemeznie az utakon zajló munkákat, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozza a közlekedésben. Ezt nem könnyű megvalósítani, hiszen több főútvonalon szakaszos félpályás forgalomkorlátozásra kerül sor – mint például ezekben a napokban Székesfehérváron a Fiskális úton; Öreghegyen, Pákozdon a Budai úton, Seregélyesen a 62. sz. főúton. Az építők kérik a közlekedők és az ott lakók türelmét és megértését.

Fontos tudni, hogy a csatornázást követő úthelyreállítás nem jelenti új útpálya építését. A csatornaprogram pénzügyi kerete a helyreállítások költségeit tartalmazza, az alapelv az, hogy a csatornázás után az érintett útnak legalább olyan állapotba kell kerülnie, amilyenben a felbontás előtt volt. Ezt az útépítők a legtöbb helyen az európai uniós előírásoknak megfelelő, ún. sávos-vállas úthelyreállítással érik el, ami alapvetően a felbontás szélességére terjed ki.

A burkolatok rendbetétele egyébként nem kis feladatot ró a kivitelezőkre: a bővítés összesen 148,8 km gravitációs csatornát jelent. A projekt kivitelezésén dolgozó, a munkát közbeszerzéssel elnyert konzorciumnak emellett összesen még 41 kilométernyi nyomóvezetéket is le kell fektetnie a projekt során – ebből könnyen következtetni lehet a helyreállítandó útszakaszok hosszára - közölte Hullay Gyula projektmenedzser.

 

Forrás: http://www.fmh.hu/hirek/20120515_csatornaprojekt_uthelyreallitasok

 

 
2012.05.29. 14:47
Vissza